ABD’de Nisan enflasyonu Fed beklentilerini değiştirmedi

0
70

ABD’de dün açıklanan Nisan ayı enflasyonunun tahminlerin altında kalması Fed’den bu sene için faiz artış sayısı beklentilerini değiştirmedi. Ekonomistler hala bu yıl toplam 3 veya 4 faiz artışı olacağını öngörüyor.
CIBC Ekonomisti Katherine Judge “Dünkü rakamlar politika yapıcıların görüşlerini değiştirmez”dedi.
Dün açıklanan verilere göre enflasyon Nisan ayında yıllık %2.5, çekirdek enflasyon ise %2.1 ile beklentilerin altında artış kaydetti.
Fed yetkilileri bu yıl 3 veya 4 faiz artışı yapılması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bu yılın ilk faiz artışı Mart toplantısında yapıldı.
Capital Economics ABD Ekonomisti Michael Pearce “İstihdam koşulları hala sıkı, enflasyonun da yükseleceğini düşünüyoruz. Bu da Fed’i toplam 4 faiz artışı yapması konusunda ikna edici olabilir” değerlendirmesini yaptu.
Öte yandan TD Securities Makro Stratejisti Michael Hanson beklenenden düşük enflasyonun bu yıl hızlı faiz artış beklentilerini sonlandıracağını söyledi.
Uzman “Enflasyonun geçen yıla göre güçlenmesini beklesek de Fed’i daha hızlı artışına yöneltecek bir ivmelenme beklemiyoruz” ifadesini kullandı.