ABD Kanada ve Meksika’yı ‘tarifelerden’ muaf tutacak

    0
    42

    Beyaz Saray’ın Ticaret Danışmanı Peter Navarro, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin çelik ve alüminyuma getireceği ek gümrük vergisinin başlangıçta Kanada ve Meksika’ya uygulanmayacağını, bu muafiyetin, ABD ile Nafta’nın (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) güncellenmesi konusunda anlaşmaya varılamaması durumunda kalkacağını söyledi.
    Navarro, bu iki ülkenin ABD’yi tatmin edecek yeni bir nafta’yı imzalamaları durumunda, çelik ve alüminyuma uygulanacak gümrük tarifelerine tabi olmayacaklaını kaydetti ve Amerika’nın diğer müttefiklerinin de muafiyet için benzer bir sistemi kullanabileceklerini sözlerine ekledi.
    Eğer Nafta’da anlaşma sağlanamazsa, Kanada ve Meksika, çeliğe yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 olarak uygulanması beklenen gümrük vergilerine diğer ülkelerle aynı şekilde tabi olacak.
    Navarro, “Durum bu ve Başikan bunu kamuoyuna açıkladı,” dedi ve “Nafta olayının öyle ya da böyle çözülmesine kadar Kanada ve Meksika’yı muaf tutacak bir madde olacak” şeklinde konuştu.