ABD ile Meksika arasındaki ‘duvar gerilimi’ artıyor

    0
    70

    Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameye imza atan ABD Başkanı Donald Trump ile Meksika yönetimi arasındaki “duvarın finansmanı” tartışması giderek büyüyor.

    Duvarın finansmanıyla ilgili karşılıklı açıklamaların ardından Trump, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Eğer Meksika, acil ihtiyaç olan bu duvarın parasını ödemek istemiyorsa belki de önümüzdeki toplantıyı iptal etmek daha iyi olur.” ifadesini kullandı.


    ABD’ye gitmiyorum”
    Ay sonunda Washington’da iki lideri bir araya getirecek toplantının iptal edilebileceği açıklaması karşısında “şaşkına dönen” Meksika yönetimi ilk saatlerde resmi bir değerlendirme yapmazken,  Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto “ABD’ye gitmiyorum” açıklaması gecikmedi.

    Açıklamasında, “ABD Başkanı ile önümüzdeki salı günü yapılması planlanan toplantıya katılmayacağımı bu sabah Beyaz Saray’a ilettik.” diyen Nieto, iki ülke arasındaki iş birliğinin sürmesi gerektiğine inandığını vurguladı.

    Meksika Maliye Bakanı Jose Antonio Meade ise “Sanıyorum diplomasi Twitter aracılığıyla yapılmaz.” diyerek Trump’ın duvarla ilgili süreci sosyal medya hesabı üzerinden yönetmesini eleştirdi.

    Trump: Toplantının iptali konusunda mutabık kaldık
    Meksika Devlet Başkanının bu açıklamasına Philadelphia’da cevap veren Trump, “Meksika Devlet Başkanı ile ben, önümüzdeki hafta yapılması planlanan toplantının iptali konusunda mutabık kaldık. ABD’ye saygılı davranmayan Meksika ile bu tür bir toplantı verimsiz olurdu.” yorumunda bulundu.

    Meksika’ya yüzde 20 ithalat vergisi
    Trump’ın, Meksika sınırına örmeyi planladığı duvarın maliyetini, Meksika’dan ithal edilen mallara yüzde 20 vergi koyarak finanse etmeyi planladığı bildirildi.

    Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ABD’nin Philadelphia kentinde Cumhuriyetçi Parti liderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda ABD-Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarın maliyetinin karşılanması için, Trump’ın Meksika’dan ithal edilen tüm mallara yüzde 20 vergi koymayı planladığını açıklayan Spicer, söz konusu planın Trump’ın seçim kampanyası sırasında vadettiği vergi reformunun bir parçası olacağını ifade etti.