ABD Hazine Bakanı’ndan ‘borç tavanı’ çağrısı

    0
    23

    ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Kongre liderlerine, ülkenin borç tavanını süresi 16 Mart’ta sona ermeden yükseltmeleri çağrısında bulundu.

    Mnuchin, Kongre liderlerine bir mektup yazarak ülkenin borç tavanının ilk fırsatta yükseltilmesini istedi. 

    Mektubunda, “16 Mart 2017 Perşembe günü, ABD’nin ödenmemiş borçları yasal limite ulaşacak. Hazine o tarihte ABD’nin geçici olarak temerrüde düşmesini önlemek için olağanüstü tedbirler almayı planlıyor.” yazan Mnuchin, ilk tedbir olarak yerel yönetimlere ait tahvil satışlarının askıya alınacağını bildirdi.

    Ayrıca Mnuchin, ABD’nin borçlarına sadık kalmasının ve ödemesinin çok kritik bir sorumluluk olduğuna dikkati çekerek, “Kongreyi ortak önceliklerimiz için borç limitini ilk fırsatta yükseltmeye teşvik ediyorum.” ifadesini kullandı.

    ABD Kongresi, Mnuchin’in çağrısını dikkate alarak Kasım 2015’te askıya alınan borç limitini 16 Mart’tan önce yükseltirse federal hükümet borçlanmaya devam ederek temerrüde düşmekten kurtulacak.

    Borç tavanı bu tarihten önce artırılmazsa federal harcamalar bir süreliğine Hazinenin olağanüstü durumlar için tuttuğu fonlarla karşılanabilecek olsa da kısa sürede geçici temerrüde düşme riski ortaya çıkacak.

    Buna karşın uzmanlar hem Beyaz Saray’ın hem de Kongrenin Cumhuriyetçilerin kontrolünde olmasının, borç tavanı sorununun geçmiş yıllara kıyasla daha kolay çözülmesini sağlayacağını öngörüyor.

    Kongre Bütçe Ofisinin verilere göre, ABD’nin kamu borcu 9 Mart itibarıyla yaklaşık 19 trilyon 965 milyar dolar seviyesine ulaştı.

    Eski Başkan Barack Obama yönetiminin Kongre ile 2015 yılında yaptığı bütçe anlaşması, bütçe tavanının 15 Mart Çarşamba gecesine kadar askıya alınmasını sağlamıştı.