ABD dünyanın en büyük bombasıyla Afganistan’ı vurdu

    0
    61

    ABD Hava Kuvvetlerinin, Afghanistan’ın Nangahar şehrinde bir DEAŞ-Horosan kompleksine “nükleer olmayan en büyük bomba” olarak bilinen GBU-43 bombası ile hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

    AA muhabirine konuşan Savunma Bakanlığı Sözcülerinden Adam Stump, saldırının yerel saatle sabah 07.32’de MC-130 tipi bombardıman uçağıyla gerçekleştirildiğini kaydetti.

    Stump “Saldırı, Nangahar’ın Archin kasabasında DEAŞ-Horosan grubunun tünel kompleksinde temizlik yapmadan önce ABD ve Afgan Kuvvetlerine yönelik riski en aza indirgemek ve DEAŞ Horosan Militanlarına en fazla zararı vermek için tasarlandı.” dedi.

    Saldırı emrinin ABD Afganistan Komutanı John Nicholson tarafından verildiğini ifade eden Stump, söz konusu bombanın ABD envanterindeki en büyük nükleer olmayan bomba olduğunu söyledi.

    Strump ayrıca söz konusu saldırının uzun zamandır planlandığını ifade etti.

    ABD ordusunda MOAP (Massive Ordianance Ariblast Bomb) kısaltması ile de bilinen bombaya “tüm bombaların anası” da deniliyor.

    ABD’nin söz konusu bombayı ilk kez çatışma alanında kullandığı öğrenildi.

    MOAP
    ABD’nin, Afganistan’ın Nangarhar ilinde terör örgütü DEAŞ hedeflerine yönelik kullandığı “tüm bombaların anası” olarak bilinen GBU-43’ün, ABD envanterindeki en büyük iki bombadan biri olduğu ortaya çıktı.

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Amerikan ordusunun envanterindeki en büyük GPS güdümlü nükleer olmayan bombasının Nangarhar ilinin Archin kasabasında DEAŞ-Horosan olarak bilinen DEAŞ’ın Afganistan’daki koluna ait mağara ve sığınakları imha etmek üzere kullanıldığını duyurdu.

    Pentagon’un açıklaması dikkatleri GBU-43 bombasına çevirdi. Teknik adı büyük ordonat hava bombası olan GBU-43, Amerikan ordusunda kısaltması olan MOAB’dan türetilen “tüm bombaların anası” (Mother of All Bombs) olarak da biliniyor. 

    Etki olarak en büyük, ölçüt olarak ikinci büyük
    İlk kez bir harekatta kullanılan bombanın 9 ton patlayıcı olmak üzere toplam 10,5 ton ağırlığında, 10 metre uzunluğunda ve bir metre çapında olduğu ifade ediliyor.

    Bomba konsept olarak Vietnam Savaşı’nda geliştirilen güdümsüz BLU-82B bombasından yola çıkılarak C-130 Herkül bombardıman uçaklarına uyumlu olacak şekilde geliştirildi.

    Etki alanının yüzeysel genişliği ve yakıcı etkisinin yanı sıra aşırı yüksek ses ve yüksek parlaklığa sahip alevi sayesinde de psikolojik bir silah olarak değerlendiriliyor.

    Diğer taraftan ABD’nin envanterinde patlayıcı miktarı ve etkisi bakımında MOAB kadar olmasa da ölçüt olarak bundan daha büyük bir bomba da bulunuyor.  

    Karzai: Bu saldırı insanlık dışı bir olaydır
    Eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı.

    Karzai yazılı açıklamasında, Afganistan’ın ağır silahların test edildiği bir bölge olmadığını belirterek, “Saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu saldırı insanlık dışı bir olaydır.” ifadelerini kullandı.