AB, emisyon skandalında yasal süreç başlattı

    0
    33

    AB (AB) Komisyonu’nun, emisyon skandalı nedeniyle aralarında Almanya ve İngiltere’nin de olduğu 7 ülkeye karşı yasal süreç başlattığı bildirildi.

    AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, Volkswagen’in (VW) emisyon skandalında yasal yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle 7 üye ülkeye karşı AB yasal kural ihlali süreci başlatıldığı kaydedildi.
    Buna göre, AB araç onay kurallarına uygun davranmamakla suçlanan Almanya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Çekya, Litvanya ve Lüksemburg’a karşı ihlal sürecinin ilk aşaması olarak resmi uyarı mektupları gönderildi.
    AB kuralları gereği araç üreticilerinin kurallara uyumunun denetlenmesi ilgili ülkelerin sorumluluğunda bulunuyor.
    Çekya, Yunanistan ve Litvanya’nın emisyon hilesine karşı bir yasal düzenlemesi olamamasından, Almanya, İngiltere, İspanya ve Lüksemburg, mevcut hukuki kuralları uygulamamaktan suçlanıyor. Almanya ve İngiltere, ayrıca AB Komisyonu’nun konuyla ilgili talep etmiş olduğu araç üreticilerine ilişkin bazı verileri vermemekle suçlanıyor.

    AB’nin yasal ihlal sürecinde ilk aşama olarak ülkelere uyarı mektubu gönderiliyor ve ilgili ülkelerin iki ay içerisinde AB Komisyonu suçlamalarına yanıt vermesi gerekiyor. AB Komisyonu ülkelerin verdiği yanıtlardan tatmin olmazsa konuyu Avrupa Adalet Divanı’na taşıyabiliyor.

    Volkswagen skandalı
    Geçen yılın eylül ayında ABD Çevre Koruma Ajansı, VW’nin emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı Martin Winterkorn istifa etmişti.

    Hakkında ABD ve Almanya’da soruşturmalar bulununan VW, emisyon skandalı nedeniyle oluşabilecek zararlar ve tazminatlar için geçen yıl 6,5 milyar avro ayırdığını duyurmuştu.

    VW, bu yılın haziran ayında da ABD’de, yanıltıcı yazılıma sahip dizel araçlarının tamir masrafları, tazminatlar ve çevreye yönelik fonlar için yaklaşık 15 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti. VW ayrıca, çevrenin iyileştirilmesi için 2,7 milyar dolar ve “sıfır emisyon teknolojisi” için 2 milyar dolar finansman sağlamaya razı olmuştu.
    Şirket, Avrupa’da ise henüz benzer bir tazminat taahhüdünde bulunmadı.