30 bin çiftçi bütçesini yönetecek

0
46

Sekiz yıldır Türkiye’nin 81 ilinde 422 bin genç ve girişimciye finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi eğitimi veren “Paramı Yönetebiliyorum” projesine bu yıl çiftçiler de dahil edildi. Visa Türkiye, Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği’nin oluşturduğu Yürütme Kurulu ve Türkiye’deki 22 bankanın desteği ile sürdürülen proje kapsamında, bu yıl 35 ilde 30 bin çiftçiye ulaşılması hedefleniyor. Ocak ayından bu yana 31 ilde 176 köy ziyaret edilerek 13 binin üzerinde çiftçiye birebir eğitim verildi. Projenin tanıtımı amacıyla Trabzon’da bir değerlendirme yapan Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda finansal okuryazarlık projesine odaklandıklarını belirtiyor. Tezel, “Paramı Yönetebiliyorum projesinin beş yıllık etki analizi sonuçlarına göre, eğitim almayan gençlerin yüzde 23’ü tasarruf ederken, bu oran eğitim alanlarda yüzde 50’leri buluyor. Türkiye nüfusunun 20,2 milyonunu oluşturan 15-30 yaş arası gençlerin tamamına eğitim verilmesi durumunda, tasarruf yapan gençlerin oranının yüzde 50’ye çıkabileceği gözönüne alarak yaptığımız analize göre, Türkiye’de yıllık bazda 11 milyar TL ek tasarruf yaratılabilir” değerlendirmesinde bulunuyor. Gençlerle başlayan projeye 2015 yılında girişimcilerin dahil edildiğini belirten Tezel, bu yıl da çiftçilere ulaşarak daha geniş kesimlere eğitim verilebileceğini söylüyor.

Tezel, çiftçilerin ve tarım çalışanlarının bireylerden farklı olarak hasat dönemleri doğrultusunda bir yıla yayılan matematik problemi olduğunu belirterek, “Aylık düzenli gelirlerinin olmaması, gelir-gider hesaplamasının uzun vadeli yapılması gereği, borçlanma ve riske karşı korunma gibi konular bunun temelini oluşturuyor. Biz de bu konuların çözümüne katkı sağlamak amacıyla Paramı Yönetebiliyorum projesine çiftçi segmentini dahil ettik” diyor. Tezel’in verdiği bilgiye göre, Paramı Yönetebiliyorum eğitimi alan çiftçilerin yüzde 46’sı harcamalarını takip ediyor. Eğitim almayan çiftçilerin ise yüzde 17’si harcamalarına hakim. Eğitim alan çiftçilerin yüzde 87’si önümüzdeki dönemde tasarruf etmeyi planlarken, eğitim almayanlarda bu oran yüzde 31 seviyesinde kalıyor. Bu veriler, çiftçiler için bu eğitimlerin önemini ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Özel Sektör Yöneticisi Hansın Doğan da, dünyanın en büyük tarım üretimi yapan ülkeler arasında yedinci sırada bulunan Türkiye’de tarımda istihdam oranının yüzde 23 seviyesinde kaldığına dikkat çekiyor. Çiftçi başına düşen tarımsal katma değere bakıldığında ise Türkiye 29’ncu sıraya düşüyor. Doğan, özellikle küçük ölçekli üretim yapan çiftçilerin akıllı bütçe planlaması ve yönetimiyle üretkenlik ve gelir açısından önemli kazanımlar elde etmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Doğan’a göre, bu eğitimler bölgesel eşitsizliğin giderilmesine katkıda bulunduğu gibi ağırlıkla kadınların çalıştığı bir sektör olması nedeniyle, kadınların güçlendirilmesini de sağlayacak.

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da projeyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Çiftçilere verilen eğitimler ürünün kendilerinden satın alınmasından sonraki ve önceki finansal sürecin doğru yönetilmesine, ürünün ekiminden hasat zamanına kadar olan sürecin genel bir çerçevesinin çizilmesine ve para kazanma, biriktirme, yatırım ve bütçeleme sürecinin bir bütün olarak görülmesine oldukça katkı sağlıyor. Kredi kullanımındaki bilinçlenme ve sağlıklı kredibilite algısı çiftçiler için önem çok önemli.” Hazır, finansal okuyazar çiftçilerin daha bilinçli ve farkında bireyler olarak ekonomiye katılım göstereceğini ve bunun kırsal kalkınmayı da etkileyeceğini kaydediyor.