‘3. havalimanı için Bulgarlar memnun’

0
24

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, 3. Havalimanı açıldıktan sonra Bulgaristan ve Romanya hava sahalarında yaşanacak olası bir trafik artışı nedeniyle her iki ülkeyle de koordinasyon çalışmaları başlattıklarını söyledi. Yıldırım kötü niyetli olarak uçurulmak istenen İnsansız Hava Araçları’nın (Drone) önlenmesi için de son aşamaya geldiklerini belirtti.

DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü tarafından Florya’daki Sosyal Tesislerde verilen İftar yemeğinde gazetecilerin 3. havalimanı ile ilgili sorularını cevaplayan Genel Müdür Yıldırım “ Özellikle Bulgarlar bu duruma hazırlar ve memnunlar. Çünkü onların da hava trafiği artacak, gelirleri artacak. Dolayısıyla bir sıkıntı olmayacak” dedi. 

Serdar Hüseyin Yıldırım, “Bu koordine çalışmalarını Bulgaristan ve Romanya’ nın iki kurumu ile başlatmış durumdayız. 2015 yılı sonu itibariyle başlattık. Bizim dışımızda ülkelerin kendi programları olduğu için hemen başlattık. Trafik artışı söylediğiniz kadar olmayacak. Geçen sene Atatürk havalimanı 61 buçuk milyon gibi bir yolcu sayısı ile Avrupa’da üçüncü sıraya oturdu. Uzun senelerdir, çift haneli büyümenin sonucunda gelinmiş olan bir rakam hepimizi sevindirdi gerçekten. Heatrow ve Paris’ten sonra üçüncü sıraya oturduk. Tabii takdir ederseniz ki bu böyle devam etmeyecekti. Hep yüzde 10 büyüme olmaz. Dik eğri önce ivmesini kaybedecektir. Daha sonra düz bir seyir izleyecektir. Dünyanın her yerinde bu böyle olmuştur. Aslında beklenmeyen bir turist düşüşü olduğu için de sayılarımızda çok ciddi bir artış beklemiyoruz. 3. Havalimanı açıldığı zaman şahsen ben 70 milyon civarında yolcu bekliyorum” diye konuştu. 

BULGARLAR MEMNUN
Yıldırım 2018 senesi için konuştuğunu belirterek, şunları söyledi; 
”Bu rakamın birden 90 milyon yolcuya sıçraması söz konusu olmayacaktır. Çünkü yeni havalimanımızın ilk fazı açıldığı zaman iki pistle hizmet verecek. İki bağımsız paralel pist ve 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak.

Herkes bir anda 90 milyon geleceğini zannediyor ama öyle olmuyor. Benim kanaatim 70 milyon yolcu sayısına ulaşacağız 3. Pist açıldıktan sonra 2019’da belli bir artış görebileceğiz. Fark şurada, özellikle denize doğru kalkışlar sırasında daha tırmanış tamamlanmadan, Bulgar hava sahasına girme durumu var. Dolayısıyla bu durumu koordine ediyoruz. Prosedüre ve rüzgar durumuna göre yine Bulgar hava sahasında başlayacaklar. Bu durumlarda bir sıkıntı yaşayacağımızı beklemiyorum. Gayet koordineli bir şekilde devam ediyor ve Bulgarlar bu duruma hazırlar ve memnunlar. Çünkü onlarında hava trafiği artacak, gelirleri artacak. Dolayısıyla bir sıkıntı olmayacak” 

ABD’DEN SONRA 2. SIRADAYIZ
İngilizce’de erkek arı manasına gelen günümüzde ise insansız hava araçları anlamında kullanılan Drone’nun kötü niyetli kullanımlarının önlenmesi için çalışmaların son aşamaya geldiğini belirten Serdar Hüseyin Yıldırım, “ Drone’ların kayıt altına alınması konusunda dünyada ABD’den sonra 2. sırada olduklarını belirterek şöyle konuştu:
“Son dönemde yaygınlaşan ve havalimanları çevresinde uçaklar için tehdit unsuru oluşturmaya başlayan Drone’lar için bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Avrupa’da birçok yerde kayıt sistemine geçmemişler ama getirecekler. Bu art niyetli insanlardan dolayı mecburlar. Bunu uçuş emniyetini engelleyecek şekilde bir yaklaşımları göz önünde bulunduracaklarını varsayarak tedbirlerimiz devam ediyor. Şu anda bu konuda birkaç firma ile yakın bir çalışma yürütüyoruz. Havalimanı sınırlarına yaklaşmakta olan Drone tespit edip, kumandasını tespit edip, havalimanı sınırlarına girmeyecek şekilde ona müdahale edecek sistemler geliştiriliyor. Benim katıldığım testler çok başarılı geçti. Tabi Drone etkilemeye çalışırken, o sırada başka cihazları da etkileyebiliyorsunuz. Bu konunun derinlemesine düşünülmesi lazım, kaş yapalım derken, göz çıkartmamız lazım. Bu gerçekten dünyanın bir problemi”

İÇ HATLARDA ARTIŞ DEVAM
DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Rusya krizinden sonra yolcu sayısında özellikle dış hatlarda azalma olduğunu ancak bunun geçici olduğunu belirterek, ” Ama İç hatta trafiğimiz artmaya devam ediyor. İstanbul’a baktığımızda Uluslararası yolcuya baktığımızda bir artış yok. Düz bir seyir izliyor. Antalya’da kaybımız var. O da Rus turistlerin ağırlıklı kullandığı destinasyon. Sizlerin de takip ettiği gibi Ruslarla buzlar erimeye başladı. Çok hızlı toparlayabilir, ümidimiz de öyledir. Yılın ikinci yarısı daha iyi bir tablo ile karşı karşıya geleceğimizi düşünüyorum” dedi.

YENİ HAVALİMANI’NDA HER ŞEY YOLUNDA
Serdar Hüseyin Yıldırım, “Yeni İstanbul Havalimanımız yolunda gidiyor. Hatta inşai faaliyetler planlanan da önde. Bu da havanın müsaade etmesi etkili oldu. Geçen sonbahar az yağışlı geçince çalışabilinen gün sayısı arttı. Dolayısıyla planın önüne geçtik. Hava tarafında da bizim çalışmalarımız devam ediyor. Bir havalimanı netice de bir zincir gibi düşünebiliriz bir çok unsurun çalıştığı birbiriyle etkileştiği en ufak aksaklığın her tarafa sirayet edeceği önemli bir iş kolu. Hepsini tek tek düşünmek ve güçlendirmek durumundayız. Havacılık zinciri ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu konularda biz çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Hava tarafının dizaynında prosedürlerin de seyrüsefer yardımcıları konusunda şu ana kadar her şey yolunda gidiyor. 2018’in ilk çeyreği olarak düşünülen ve Başbakanımızın açıklamasıyla 26 Şubat olarak verilen tarihi tutmak için her türlü gayret gösteriliyor.

HAVALİMANINA BOEING TEKLİFİ
Yeni İstanbul Havalimanı için yaklaşma sistemlerini düzenleyen “Boeing Jeppersen” firmasının kendi istekleri üzerine koordinasyona katıldıklarını belirten Yıldırım

“ İnşaat anında hava sahası için yapılanlar görünmüyor. Boeing Jeppersen firması hava sahası konusunda tek firmadır. Amerika ziyaretimizde yanımıza gelip bu konuyla çok ilgili olduklarını ve bu konuya destek vermek istediklerini söylemişlerdi. Teklif onlardan geldi ama direk Devlet Hava Meydanlarıyla alakalı bir konu değil, İGA ile oturup konuştular, pazarlık ettiler ve bir destek almak üzere anlaştılar. Yazılımla yürüyen bir destek verilecek. Bunun eğitimleri de verilecek ve bu eğitimlerden bizim DHMİ personelleri de istifade edebilecekler. Biz bağımsız olarak hava sahası çalışmalarını uzun zamandır sürdürüyoruz. Ama bu Boeing Jeppersen’ın da program desteğiyle beraber biraz daha hızlanmış ve biraz daha rafine olmuş olabiliriz, onu da önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde neticelendireceğiz. Hava sahasıyla ilgili sadece dizayn değil, seyrüsefer yardımcıları, radarlar gibi, hava limanlarında bulunması gereken bütün cihazların temini ve bunların yerleştirilmesi hepsi bir programa bağlandı. Bunlar kritik süreçler birbirini takip etmesi gereken örnek vermek gerekirse bu cihazların testlerinin yapılması için enerjilendirilmesi lazım. Tesisde şu anda, hazırda enerji yok. Bunun planlama süresi Mayıs gibi bekleniyor. Şu an GİS tesisleri dediğimiz indirme tesisleri yapılıyor. Enerji hatları için bunlar tamamlanıp testleri yapılıp enerji verilecek. Bütün şantiyeye o zaman kadar pistlerin iz düşümü de belli olacak. Pistler henüz şuanda gözükmüyor ama gözükmeye başlayacak. Gövdeleri ortaya çıkacak. Bizler de bu seyrü sefer cihazlarının montajları enerji alarak önce yer testleri ondan sonra da uçuşlarla testlerini yapmaya başlayacağız. Bunlar 2017 senesi içinde olacak. Seyrüsefer cihazları için ihaleye çıktık. Bir kısmının siparişi de verildi. Bunların üretilmesi teslimi uzun sürüyor. Arkadaşlarımız tecrübeli olduğu için müracaatlarımızı yaptık. Orada gecikme beklemiyoruz. Hava tarafında görünmeyen çalışmalar yolunda gidiyor” dedi.

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, yeni kule için temel çalışmalarının başladığını belirterek,” Çünkü bu tip havalimanlarında kuleler statü sembolü gibidir. Stilize edilmiş bir lale olduğu anlaşılıyor. Çok da yüksek ve güzel bir kule olacak. Kulenin silueti ortaya çıktığı zaman havalimanı gözümüzde daha da canlanacak” dedi.

“YÜKSEKOVA’DA Kİ OPERASYONLAR SIRASINDA HAVALİMANLARINI 24 SAAT AÇIK TUTTUK”
Kamuoyunda Hakkari Yüksekova’daki Havalimanının kapatıldığı önündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirten Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, “Yüksekova’da havalimanı operasyonlar süresince kapalı değildi. Sadece havalimanında sivil uçuşlar durduruldu. O durumlarda biz havalimanlarını açık tutuyoruz. Çünkü sıkıntılı durumlar ortaya çıkıyor. Yaralananlar oluyor. Bu durumlarda bulunanlar helikopterler ve ambulans uçaklarla bizim havalimanlarımızdan kaldırılarak sevk ediliyor.

Havalimanlarımızı operasyonlar sırasında hiç kapatmadık. Tam tersine biz bölgede bulunan havalimanlarını 24 saat açık tuttuk. Biz havalimanını kapasitesine göre orada elaman sayısını bulunduruyoruz. Ben o süreçte çalışan elemanlarımıza çok teşekkür ederim. Eğer çok az uçak havalimanına iniyorsa, personeller uçakların iniş saatlerinde havalimanına geliyor daha sonrasında evlerine gidiyor ve dinleniyorlar. Bu olaylar sırasında Başbakanlık bizden öyle bir şey istedi ki bu havalimanlarını 24 saat açık tutun denildi. Ben oraya bir anda çok fazla elaman yığamayacağıma göre, biz de çalışan personellerimizden fedakârlık istedik. Elamanların birçoğu havalimanında yatmak ve kalmak gibi fedakârlık göstererek vazifelerini yaptılar ve aksaklığa sebep vermediler. Havayolları istedikleri anda uçabilirler” dedi.