2018’in favori hisseleri

0
584

Hisse senetlerindeki momentuma dikkat çeken yatırım uzmanları, 2017 yılının iyi geçtiğini 2018 yılında da yüksek mali performans gösteren şirketlerin öne çıkacağını söylüyor. Garanti Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Alev Bosut Berrak, 2018’in Türkiye dinamikleri açısından olumlu olacağını belirtenler arasında yer alıyor. Dış koşulların destekleyici etkisi, FED’in yönünü belirlemiş olması, likidite koşullarında çok daralma beklenmemesi piyasalardaki canlılığın sürmesini destekleyici gelişmeler. Gelişmekte olan ülkelere para akışına ilişkin beklentiler de olumlu. Öte yandan Moody’s, Türk ekonomisini canlandıran genişlemeci mali politikanın sona gelmesiyle Türkiye’de şirket büyümelerinin 2018 yılında daha yavaş olacağını belirtiyor. Kurum, bununla birlikte not verilen Türk şirketlerinin çoğunun sağlıklı bilançolara, güçlü likiditeye ve zorlu ortamda iyi bir faaliyet geçmişine sahip olduklarını vurguluyor. Yabancıların borsadaki payı ise yüzde 65 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra toparlanan borsa, rekor üstüne rekor kırarak 115.000’li seviyelere kadar yükseldi. BIST 100 Endeksi 70 binden başladığı soluksuz yükselişini 100 binin üzerinde devam ettirmeye çalışıyor.  

Yatırım araçları içerisinde en fazla değer kazanan yüzde 40’lık getiri ile Bireysel emeklilik hisse fonları olurken onu yüzde 39,92’lik getiri ile Borsa izledi. Hisse senedi yatırım fonları, Euro, Cumhuriyet altını yüzde 19’un üzerindeki getirileri ile öne çıkan yatırım enstrümanları oldu. Gösterge faizi ve mevduatın getirisi ise yüzde 10-11 seviyelerinde gerçekleşti. Borsadaki hisseler ortalama yüzde 40 kazandırdı. Fortune Türkiye’nin Yıldız Hisseleri ise endeksin üzerinde bir performans sergiledi. 15 Aralık itibariyle Fortune Türkiye için oluşturduğumuz “Yılın Yıldız Hisseleri”nin primi 51 seviyesinde gerçekleşti. Aralık 2016’da belirlenen kriterlere göre dokuz hisseyi alarak yıl boyunca tutabilenler yüzde 51,14 oranında getiri elde etmiş oldu. Bu hisseleri Joseph Piotroski’nin modeline uygun şekilde her ay güncelleyenler ise getirilerini yüzde 73,09’a kadar yükseltmiş oldu.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Yıldız Hisseleri tespit ederken finansal tabloları ayıklayarak Değer Yatırım Stratejileri gurusu Profesör Joseph Piotroski’nin, dokuz kriterinden yola çıkarak BIST 100 Endeksine uyguladık. Söz konusu kriterleri QPS (Queenstocks Portfolio Selection) ile test ederek 2018 yılı için kullandık ve bu şekilde yeni listeyi oluşturduk. Bu yılın Yıldız Hisseleri de 17 farklı kriter ve beş farklı kategoriye göre belirlenerek tespit edildi.
 
ÖNE ÇIKAN 10 HİSSE
Önerileriyle S&P 500’ün getirisinin üzerine çıkan Profesör Joseph Piotroski, söz konusu başarıyı, belirlediği dokuz kriter üzerinden sağladı. Biz de aynı kriterleri, BIST 100 Endeksi’ne uygularken kriter sayısını 17’ye çıkardık. Modeli endeksteki sanayi hisselerine uyguladığımızda yılın Yıldız Hisseleri de ortaya çıkmış oldu. BIST 100’deki sanayi şirketleri baz alınarak yaptığımız çalışmada listeye giren firmaların enerji, savunma, metal işleme, ulaştırma, demir çelik, kağıt ürünleri, petrol, tekstil kimyasalları sektörlerinde yer aldığını görüyoruz. Joseph Piotroski’nin BIST 100 Endeksi’ne uyguladığımız modeline göre bu yıl kriterleri sağlayabilen 10 hisse bulunuyor. İşte 10 Yıldız Hisse:
 
SASA YÜZDE 334 KAZANDIRDI
Son iki yıldır yüzde 100’ün üzerinde kazandıran Sasa, geçtiğimiz yıl yatırımcısına yüzde 334 getiri sağladı. Hisseler ağırlıklı olarak yerli yatırımcılarda bulunuyor. Sasa, 2017’nin en fazla kazandıran hisseleri içerisinde ilk 10 sırada yer alıyor. Kâr ve cirosunda artış beklentisi hissenin gündemden düşmemesine olanak tanıyor. Hisse, dolar bazında yeni tarihi bir zirve yaptı ve güçlü görünümünü sürdürüyor. 2018 yılında da yatırımcıların yakından takip edeceği hisselerden birisi olan Sasa’nın mevcut haliyle fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri ortalamalarının üzerinde.
 
ASELSAN DÜNYA SIRALAMASINDA 57. SIRADA
Aselsan, 2017 yılında güçlü performansı ile tüm yatırımcıların takibinde yer aldı. Şirket, kasım ortasında 11,4 milyar dolar piyasa değeri ile Türkiye’nin en değerli şirketi ünvanına sahip oldu. Geçtiğimiz yılın dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60’lık ciro artışı gerçekleştirdi. Aynı dönemdeki kâr artışı da yüzde 112’ye yükseldi. Ak Yatırım analistlerinden Bora Tezgüler, “Son yıllarda yerli üretimi destekleyen atılımlarla Aselsan, Türk savunma sanayisinin en önemli oyuncularından biri haline geldi.” diyor. Tezgüler, bu atılımın Aselsan’ı sektöründe dünyanın en büyük 57.nci şirketi konumuna getirdiğini söylüyor. Satışlar içerisinde ihracatın payının giderek artması aynı zamanda şirketin uluslararası düzeyde rekabet gücünün yükselmesine katkı sunuyor.
 
ANEL ELEKTRİK’İN GELİRİ DÖVİZ CİNSİNDEN
Anel Elektrik 2017’nin dokuz aylık döneminde net kârını yüzde 196 artırırken net satış gelirlerini yüzde 71 yükseltti. Şirketin net esas faaliyet kârı ise 18 milyon TL’den 60 milyon TL’ye çıktı. Payların halka açık kısmının yüzde 30’u yabancı saklamasında bulunuyor. Analistlerin hisseye ilişkin beklentileri olumlu. Tacirler Yatırım Stratejisti Gökhan Uskuay, Anel Elektrik’in tüm taahhüt işlerinin yurtdışından olduğunu belirtiyor. Uskuay, şirketin yurtiçi inşaat sektöründeki daralmadan etkilenmediğini, gelirlerinin de döviz cinsinden olduğunu ifade ediyor.

ERBOSAN’IN SATIŞLARININ YÜZDE 60’I İHRACAT
Erbosan, çeşitli cins ve ebatta profil ile boru üretiyor. Merkezi Kayseri’de bulunan şirket, üretiminin yüzde 60’dan fazlasını Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Afrika’ya ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıl kârını artıran firma, büyük bir sürpriz yaşanmaması halinde 2017 yıl sonu bilançosunda da kârını artıracak. Erbosan son beş yılda ortalama yüzde 12,14 büyüme kaydetti. Hisse son beş yıllık piyasa çarpanlarına göre hedef fiyatına gelmiş görünse de kârdaki artış hissenin çıkışı için uygun zemin oluşmasına katkıda bulunuyor.
 
PETKİM’DEN ÖNGÖRÜLERİN ÜZERİNDE KAR
Son iki yılda yıllık satış büyüme ortalaması yüzde 15 oldu. Şirketin 15 Aralık 2017 itibariyle kapanış fiyatı 7,25 seviyesinde bulunuyor. Piyasa defter değeri yüksek olmakla birlikte fiyat kazanç oranı makul seviyelerde. Ziraat Yatırım Araştırma Analistlerinden Harun Dereli, Petkim’in yatırım faaliyetlerinden gelirlerinin beklentilerinin üzerinde arttığını bu nedenle yılın üçüncü çeyreğinde öngörülerinin üzerinde bir kâr açıklandığını, dile getiriyor. Değerleme oranları ise sektör ortalamasının üzerinde. Petkim’deki yabancı payı yüzde 50 seviyesinde ve yılbaşından bu yana yabancılar paylarını artırıyor.
 
EREĞLİ DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜN LİDERİ
Erdemir, sektörün en büyük şirketi olmasının yanı sıra BİST’de sınai endeksini en çok etkileyen şirket konumunda bulunuyor. Kurumsal kimlik ve ortaklık yapısı şirketin pozitif algısını güçlendirmekte. Bizim Menkul Değerler’den Halil Arslan, şirketin finansal güçlülük, gerçekleşen büyüme, temettü verimi, özkaynakların verimli kullanımı, borçluluk ve getiri volatilitesi açısından rakiplerine göre oldukça güçlü bir konumda yer aldığını belirtiyor. Vakıf Yatırım Analistlerinden Serap Kaya ise Erdemir’in yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerinden daha iyi bir kâr açıkladığını bunun nedeninin ise öngörülerinden daha iyi gerçekleşen operasyonel sonuçların etkili olduğunu dile getiriyor.

TÜPRAŞ’TA YABANCI PAYI ARTTI
Tüpraş, 2017 yılında endeksin üzerinde bir performans göstererek yatırımcısına yüzde 76 oranında getiri sağladı. Şirkete ait hisseler 2013 yılı dışında son beş yılda hiç kaybettirmedi. Hisselerdeki yabancı payı yılbaşında yüzde 74,82 seviyesinde bulunurken aralık ayının ilk haftasında yüzde 77’ye çıktı. Aracı kurumların hisse için 2018 yılı ortalama fiyat artış beklentisi yüzde 30. Şirketin hisse başına kârı ise yüzde 16.46. Tüpraş’ın net rafineri marjı, 2017’nin üçüncü çeyreğinde varil başına 8,95 dolar oldu. Ziraat Yatırım araştırma analistlerinden Harun Dereli, Tüpraş hissesi için tut önerisinde bulunuyor.

ÇELEBİNİN CİRO BÜYÜMESİ GÜÇLÜ
Havayolu sektöründe 2017 yılında yaşanan iyileşmenin Çelebi’ye de yansıdığını görüyoruz. Firma yüksek mali performansı ile 2018 yılı yıldız hisseleri arasında yer alıyor. Çelebi için İş Yatırım Araştırma Uzmanı Esra Şirinel, güçlü ciro büyümesi ve iyileşen faaliyet kar marjları neticesinde yılın üçüncü çeyreğini olumlu kapattığını hatırlatıyor. Firmanın borsadaki paylarının halka açık kısmının yüzde 40’ı yabancı saklamasında bulunuyor. Hissenin fiyatı 15 Aralık 2017 tarihinde 37,5 TL seviyesindeydi. Firmanın son beş yıllık ortalama piyasa çarpanlarına göre hedef fiyatı ise hålå yükselme potansiyeli taşıdığını gösteriyor.   
 
ÇEMTAŞ’IN SATIŞLARININ YÜZDE 50’Sİ İHRACAT
2018’in yıldız hisseleri arasında yer alan bir başka şirket ise Çemtaş. Şirket, üçüncü çeyrek sonu 74,4 milyon TL net kâr açıkladı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 231’lik kâr artışı gerçekleştirdi. Karlılığındaki bu artışta Roda Limanı’ndaki yüzde 22,5 hissesinin satışından elde edilen 42,6 milyon TL’lik gelirin etkisi var. Çemtaş, otomotiv sektörü için çelik üretimi gerçekleştiriyor. Satışlarının yüzde 50’si ihracat yüzde 50’si ise iç piyasaya yönelik. Fiyat çarpanları ve değerleme oranları, sektör ortalamalarının altında bulunuyor.

KARTONSAN’DA BEKLENTİLER YÜKSEK
Kartonsan, 2018 yılının yıldız hisseleri arasında yer alıyor. Şirketin 15 Aralık 2017 itibariyle fiyatı 280 TL seviyesinde bulunuyor. Hissenin son beş yıllık ortalama piyasa çarpanlarına göre hedef fiyat olarak 856 TL seviyesi görülmekte. Fiyat/kazanç oranı ise 31,30. Oranının yüksekliği hisseye ilginin yüksek olduğunu ve kâr beklentisinin de halen korunduğu şeklinde yorumlanabilir. Kartonsan’ın satışları geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,86 arttı. Şirketin net kârı ise yüzde 1.946 oranında artış kaydetti. Kuşeli karton sektöründe imalat gerçekleştiren şirketin net esas faaliyet karındaki artış da yüzde 461 oldu.
 
2017 HİSSE PERFORMANSIMIZ
Fortune Türkiye, yatırım bölümü olarak her yıl analiz yaptığımız kritere göre yılın hisselerini belirleyerek bu hisselerin yıllık performansını değerlendiriyoruz. Belirlediğimiz hisseleri oluştururken önümüzdeki dönemdeki beklentileri ve trendleri göz önüne alıyoruz. Geçtiğimiz yıl belirlediğimiz dokuz hisse, BIST 100 Endeksi’nin üzerinde getiri sağladı. Borsa İstanbul Endeksi, yıl içinde en düşük 75.656 seviyesini görürken en yüksek 115.093’ü test etti. Endeks 39 bin 436 puanlık bir marjda dalgalandı. Endeks, 15 Aralık 2017 itibariyle yüzde 39’luk değer artışı yaşamış bulunuyor. Bizim belirlediğimiz dokuz hisse ise aynı tarih itibariyle yüzde 51,14 getiri sağladı. Bununla birlikte modellemeyi her ay güncelleyerek listeyi gözden geçirenlerin performansı yüzde 73,09’a kadar çıktı. Bu da gösteriyor ki dinamik hisse modellemesiyle hareket edilmesi getiriyi artırma potansiyelini yükseltebilmekte. Şirketlerin yıllık performanslarının yanı sıra üçer aylık performanslarını da göz önünde bulundurmalı. Böylece istikrarlı büyüme ve güçlü finansal yapının sürdürülebilirliği oluşturulan hisse senedi portföylerinin de getirisini artırmaya imkân verecektir.