2017 yılı Fortune Kristal Küresi

    0
    49

    DONALD TRUMP’IN BAŞKAN olarak seçilmesi Amerikan politikasında depreme eşdeğer bir yön değişikliğine işaret ederken, bu yeni dönemin ne tür sonuçlara yol açacağını öngörmek ise hemen hemen imkansız. Ancak her şeyden önce seçimin işaret ettiği sonuç, tahmin biliminin bizzat kendisinin fos çıkması olabilir: Tüm algoritmik jimnastiklere rağmen anketler ve bu anketler doğrultusunda bahis oynayan piyasalar ters köşeye yattı. İşte bu nedenle de, en az bilim kadar sanatı (ve aykırı fikirleri) göz ardı etmeyen bir tahmin aygıtına sahip olmak önemli. Bu yıl ayrıca dışarıdan da bazı görüşlere başvurarak yapay zekanın en güçlü bilgisayarı olan IBM Watson’la işbirliğine gittik; IBM Watson on milyonlarca kaynağı tarayıp, gizli trendleri ortaya çıkarmamızı sağladı. İşte burada gelecek yıl iş dünyasını -ve daha başka alanları- şekillendirecek, sezgisel ama sağlam bilgilere dayanan birtakım gelişmeleri sunuyoruz.
     
    2.073
    S&P 500’ÜN 2017 YILI KAPANIŞ DEĞERİ
    Trump’ın seçimleri kazanmasının ertesi günü piyasaların tökezlemesi tesadüf değildi. Yeni başkanın büyüme ve ticaret üzerindeki etkisiyle ilgili belirsizlik, faiz oranları ve aşırı değerlenmiş ABD hisselerine yönelik tedirginlik yaşayan yatırımcıları huzursuz edecek. S&P 500’ün 2017 yılını, seçim günkü kapanış değerinden yüzde 3 daha düşük bir değerde kapatmasını bekleyebilirsiniz.
     
    WATSON DİYOR Kİ
    UBER VE AIRBNB ABD’NİN GÜNEYİNİ FETHEDECEK
    Yeni ekonominin araç paylaşım ve ev paylaşım devleri bugünlerde New York, Boston ya da San Francisco gibi nüfusun kalabalık olduğu kıyı bölgelerinde çok popüler konumda. Ama Watson’ın araştırmasına göre, Uber ve Airbnb gelecek yıl özellikle ülkenin güneybatısında yaygınlık kazanacak; nitekim makine, Phoenix, Denver ve Dallas gibi şehirlerde hem haberlerde hem de sosyal medya paylaşımlarında “paylaşım ekonomisi” cümlesinin çok fazla kullanıldığını tespit etti.
     
    TEKNO – FÜTÜRİZM
    Gelecek yıl, talep üzerine teslimat, daha iyi sanal gerçeklik ve internete bağlı nesneler hayatı kolaylaştıracak ama riskler de artacak.
     
    HALKA ARZLAR GERİ DÖNÜYOR
    Bu yıl, teknoloji şirketlerinin halka arzları en iyimser ifadeyle zayıftı denilebilir. Nitekim 2016 yılının ilk yarısında yalnızca dört küçük çaplı anlaşma tamamlanabildi. Ancak 10 Ağustos’tan beri şirketler borsaya açılıp, hemen hemen 2 milyar dolar tutarında bir para toplamayı başardılar. Üstelik bu yalnızca başlangıç da olabilir. Startupların önde gelen isimlerinden pek çoğu -büyük veri analisti Palantir’den araç paylaşım devi Uber’e- yakın zamanda halka arza hazır olacaklarının mesajını veriyorlar. Ayrıca söylentilere göre, Snapchat de halka arz için yakında başvuruda bulunacak. Kısacası, pek çok girişim sermayedarı açısından 2017 yılında teknolojide halka arzlar tam da zamanında canlanmış olabilir.
     
    İNTERNET DAHA PEK ÇOK KEZ BLOKE OLACAK
    NÜKLEER SAVAŞTA bile varlığını sürdürebilecek şekilde tasarlanan bir sistemin bebek izleme kameraları ya da webcamlere kolaylıkla kurban gitmesi ironi olsa gerek. Tabii ki bahsettiğimiz sistem, internet. Ekim ayında Twitter, Amazon, Spotify gibi önemli siteler, New Hampshire’da internet santrali olarak hizmet sunan bir firma hızla yayılan bir botnet’in saldırısına uğradığında bloke olmuştu. Hackerlar tarafından ele geçirilen “nesnelerin interneti” ordusu aşırı trafikle bu noktayı tıkadı. Bu sorun çözülmek bir yana, gittikçe daha fazla sayıda güvenliksiz aygıt -izleme kameraları, tost makineleri ve diğer ev aletleri dahil- zayıf şifrelerle üretim bandından çıktıklarından gittikçe vahim hale geliyor. Fortune (ABD) de, bu konuda önlem almak amacıyla güvenlik firması SentinelOne’dan Jeremiah Grossman’la anlaşmak üzere. Grossman son saldırının ardından firmasının yalnızca “tehlike konusunda uyarabilecek öncü kuvvet” olabileceğini söylüyor.
     
    SANAL GERÇEKLİKTEKİ SIKINTILAR
    OYUN VE EĞLENCE firmaları, bir sonraki en önemli alan olacağını varsayarak, sanal gerçekliğe ciddi miktarda para akıtıyor. Ancak burada bir sorun var: Sanal gerçekliği ilk benimseyenler bir yana, tüketiciler bu konuda hemfikir değil.

    Kasım ayı itibariyle, “birinci kuşak” üç büyük “headset” piyasaya çıkarıldı; bunlar Oculus VR Rift, HTC Vive ve Sony’nin Play Station VR’siydi. Ancak tüketiciler cephesinde bu konuda büyük bir heyecan olduğu söylenemez: Çoğu insan salt yeniliğin yüksek fiyatlar için gerekçe olamayacağı görüşünde.
    Ancak kesin olan bir şey var ki, sanal gerçeklikte büyüme işaretleri var. Deloitte’un araştırmasına göre, 2016 yılı endüstrinin ilk milyar dolarlık yılı olacak. Öte yandan, bu atak 2017 yılında hız kesecek gibi gözüküyor, ta ki yazılımcılar tüketiciye somut -ve de olabildiğince çabuk- bir satın alma nedeni sununcaya kadar…
     
    AOL’UN DÖNÜŞÜ MUHTEŞEM OLACAK
    ŞİMDİKİ DURUMUNA BAKMAYIN, “Postanız Var”ın öncülü yeniden sahalara dönmeye hazırlanıyor. Milennial Media, Vidible ve Converto gibi bir dizi reklam teknolojisi şirketinin yardımıyla, Verizon’un birimi ONEbyAOL adı altında yeni bir güçlü reklam platformu kuruyor. Bundan yeni bir romantik komedi çıkmayacağı kesin ancak teknoloji delisi pek çok pazarlamacı açısından AOL son derece çekici gözüküyor.
     
    IPHONE’DA RADİKAL BİR YENİLENME OLACAK
    2017 YILINDA PİYASAYA çıkması beklenen iPhone 8’le ilgili dedikodu çarkı dönmeye başladı. Steve Jobs’un orijinal iPhone’unun 10’uncu yıldönümünü kutlamak amacıyla yeni modelin süper yüksek çözünürlüklü LED ekran, sanal ekran tuşuna dönüşmüş home tuşu gibi radikal değişiklikler içermesi bekleniyor. Yeni iPhone’un kablosuz şarj gibi özelliklere de sahip olacağı söyleniyor. Biraz hayal kırıklığı yaratan iPhone 7’nin ardından bir sonraki yenilenmiş modelin daha iddialı bir giriş yapması bekleniyor.
     
    DRONELAR PİZZA DAĞITACAK (AMA TUVALET KAĞIDI DEĞİL)
    GEÇEN YIL DRONE’LARIN pizza, burritos, tavuklu sandviç gibi yiyeceklerin teslimatında kullanıldığına tanık olduk. Chipotle ve Domino’s gibi şirketler bunları pazarlama araçları olarak kullandıklarından artık fast-food uçuşlarına daha fazla tanık olabilirsiniz. Ancak 2017 yılında droneların kurye elemanlarının ya da postacıların yerini alacağını düşünenler yanılıyor. Yeni yasal düzenlemeler doğrultusunda bunların kullanımlarıyla ilgili koşullar biraz daha esnetildi ancak şirketlerin hâlâ geceleri ya da istisnai durumlar haricinde operatörlerin görüş alanı dışında drone uçurmaları yasak. NASA’nın ulusal hava trafiği yönetim sistemi henüz erken aşamada; tamamlanana kadar da tuvalet kağıdı ya da diş fırçası siparişlerinizin dronelarla teslim edilmesini beklemeyin.
     
    WATSON DİYOR Kİ
    İLAÇTA BİR SONRAKİ DÖNÜM NOKTASI: İLAÇ DİRENCİNİ KIRMAK
    Gittikçe büyüyen antibiyotik direnci tehdidiyle ilgili iç karartıcı bir haber: IBM Watson’ın yeni kaynaklar ve tıp dergileriyle ilgili araştırması, ilaca dirençli enfeksiyonlarla bağlantılı zatürre CABP’a yönelik ileri aşama deneylerinde dirence olan atıflarda önemli bir artış belirledi. Ancak neyse ki ABD’li ilaç üreticisi Cempra ve Avusturyalı Nabriva bu konuda, resmi onaylanma sürecinde yer alan ilaçlar ortaya koymayı başardı.
     
    %1,25
    2017 YILI SONUNDA FEDERAL FONLARIN FAİZ ORANI
    ABD Merkez Bankası (FED) 2016 yılının büyük bir bölümünü faiz oranlarını artırma niyetinde olduğu mesajını vererek geçirdi. Şimdi artık Janet Yellen ve şürekası, ekonomi gündemi enflasyonist sayılabilecek yeni bir başkana sahip. Ekonomi faiz oranlarında büyük artışları destekleyebilecek durumda değil ancak şimdi ila bir sonraki Şükran Günü arasındaki süreçte üç kez çeyrek puanlık faiz oranı artışlarına hazır olalım.
     
    Güneş enerjisi diğer tüm enerji türlerini geride bırakacak
    Kömür inmeyi sürdürür, rüzgar ve doğalgazdaki büyüme de yavaşlarken, güneş enerjisi gittikçe daha ucuz hale geliyor. 2017 yılında, daha fazla sayıda enerji şirketi güneşe yönelecek. Uzak yerlerde büyük çaplı güneş enerjisi üretim sahaları görmeye hazır olun.
     
    Disney bir sonraki CEO’sunu belirleyecek. Nisan ayında Disney’in COO’sunun ve aynı zamanda veliahtının ayrılması CEO Bob Iger’ın halefinin kim olacağını belirsizleştirdi. Iger’ın kontratı 2018 yılında sona eriyor ve eğer yenilenmezse, Disney içeriden bir adayı yetiştirecek zamanı olmadığı için şirket dışından birisini görevlendirebilir.
     
    SuperBowl’un izlenme oranı gerileyecek. NFL’nin reytingleri bu sezon tökezliyor. Bunun nedeni kısmen seçimler ancak aynı zamanda karşılaşmalar sırasında meydana gelen kazalar ve şiddet olayları. Bizim tahminimize göre, bu oyun 110 milyon izleyici toplayacak; bu rakam da geçen yıla kıyasla biraz daha düşük.
     
    FORTUNE KRİSTAL KÜRESİ
    POLİTİKA
    Trump’lı Beyaz Saray’ın nasıl davranacağını kestirmek zor olabilir ama Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Kongre’den ilk aşamada şu adımları bekleyebilirsiniz.
     
    ABD’YE DEVASA BİR ALTYAPI HARCAMALARI FATURASI
    ABD’NİN YENİ SEÇİLEN BAŞKANI Trump, kamuoyunu hızla kazanabilmek için bunu ilk sıradaki önceliği yapacak. Her iki partinin üyeleri yollara, köprülere, havaalanlarına ve diğer altyapıya para harcamayı seviyor. Eski bir Capitol Hill çalışanının ifadesiyle, “sıcak katran kokusu senatörlerde afrodizyak etkisi yaratıyor”.
    Kongre geçen yıl 305 milyar dolar tutarında, beş yıllık bir otoyol inşaat kontratına yeşil ışık yakmıştı. Ancak yeni dönemde bundan çok daha fazlası bekleniyor; nedeni ise, Demokratların bunu bir istihdam aracı olarak görmeleri, Cumhuriyetçilerin ise bu yasal düzenlemeye ek olarak gelecek vergi reformu düzenlemesini dört gözle beklemeleri.
     
    İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DÜZENLEMELERİNDE GERİ ADIM
    TRUMP’IN ilk saldırısı Obama’nın iklim değişikliyle ilgili düzenlemesine olacak; söz konusu Temiz Yakıt Planı çevre kirliliğinin yasal önlemlerle belirgin ölçüde azaltılmasını öngörüyor. 2015 yılında tamamlanan ve halihazırda açılan davalarla karşı karşıya kalan yasanın tersine çevrilmesi bir yıl sürebilir. Ancak yasayı hedef alan ateşlemelerin erken başlayacağını söylemek yanlış olmaz.
     
    NİHAYET (KISMİ) VERGİ REFORMU OLACAK
    KONGRE, ŞİRKETLERİN yurtdışındaki trilyonlarca dolarlık nakdi düşük vergi oranlarıyla ülkeye geri getirmeleri için kurumsal vergi yasasını değiştirecek. Bu yasal düzenlemeyle elde edilen para Kongre’nin, Trump’ın ve Cumhuriyetçilerin desteklediği, bütçe açığını şişiren gelir vergisi kesintilerini telafi etmesini sağlayacak.
     
    ZAMAN GÖÇMENLERİN ALEYHİNE İŞLİYOR
    TRUMP söz verdiği, ülkedeki kaçak göçmenleri sınır dışı etme programını tam olarak uygulamayacak. Ancak Obama’nın, ülkeye çocukken kaçak gelen yaklaşık 800 bin göçmenin iki yıllık çalışma iznine sahip olmasını öngören kararnamesini yürürlükten kaldıracak.
     
    WATSON DİYOR Kİ
    BÜYÜKANNENİZ BİLE GRUBHUB’I KULLANACAK
    Amazon ve Facebook online yemek sipariş alanına girerek, zaten kalabalık olan bir sahayı daha da sıkışık hale getirdi. Ancak ABD’de Grubhub sektör lideri olarak kalacak. Aktif kullanıcı sayısı son 12 ayda toplamda yüzde 19 oranında artarak 7,7 milyona yükseldi ve sosyal medyada da olağanüstü fazla bahsedilmesi (IBM Watson analizi ortaya çıkardı), çok hızlı bir şekilde büyüyeceğini gösteriyor. Bonus: Şimdiden kârlı durumda.
     
    ABD GSYİH’SİNDEKİ ARTIŞ HIZ KESECEK
    Uluslararası kuruluşlar 2017 yılında ABD GSYİH’si artışı için fazla umutlu konuşmuyor; OECD, IMF ve Economist Intelligence Unit’in ortak büyüme tahmini yüzde 2,2 ya da biraz üzeri; 2016 yılında öngörülen yüzde 1,6’dan biraz daha yüksek. Bazı bankalar tahminle ilgili daha sert bir söylem benimsemeyi tercih ediyor ancak ücretlerin arttığı, işsizliğin de azaldığı bir süreçte, iyimserlik dozunu azaltmak için pek bir neden gözükmüyor.
     
    Barack Obama 20 milyon dolarlık kitap anlaşması imzalayacak
    Başkanlık sonrası kitap anlaşmaları eski başkanlar için gelenekselleşmiş bir para kazanma yöntemidir. Ancak zaten bir best-seller’ı olan ve ilk Afro-Amerikan başkan sıfatının getirdiği tarihsel kimliğiyle, Obama diğerlerine göre çok daha büyük bir meblağ kazanacak.

    KİTAP ANLAŞMALARI (2016 YILI DOLAR DEĞERİNDE)
    B. CLINTON             20,5 MİLYON DOLAR
    G.W. BUSH               7,9 M. DOLAR
    B. OBAMA               TAHMİNİ 20 M. DOLAR
     
     
    PETROL VARİL FİYATI 50 DOLAR OLACAK
    Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre, petrol varil fiyatı 2017 yılında tırmanışa geçerek, halihazırdaki 45 dolardan 50 dolara çıkacak. Ancak daha büyük sıçramalar bekleyenler de var; örneğin, Merrill Lynch fiyatın yaz aylarında 69 dolara çıkacağını tahmin ediyor. Bizim düşüncemize göre, OPEC üretimi kısmayacak ve fiyatlar da gerileyecek. Ancak her halükarda, doğalgaz fiyat bakımından biraz daha iyi durumda olacak.
     
    WATSON DİYOR Kİ
    ‘FİLİPİNLER’İN YILI OLACAK’
    Başkan Rodrigo Duterte’nin Amerikan karşıtı söylemi ve kural tanımayan davranışları endişe yaratıyor. Ancak şu bir gerçek ki, ekonomiyi toparlamayı başardı: Ekonomistler Filipinler’in GSYİH’sinin gelecek yıl yüzde 6,2 oranında büyümesini bekliyor. Ekonomide öngörülen patlamayla ilgili bir ipucu: IBM Watson’ın 700 bin global haber kaynağında yaptığı analiz, ülkeyle ilintili çok fazla oranda altyapı yatırımı ifadesi belirledi.
     
    DÜNYA
    Ulusalcılık, siyasi belirsizlik ve güdük kalan ticaret 2017 yılında yeni baş ağrılarına neden olacak. Ancak buna rağmen küresel refah artacak.
     
    ÇİN BÜYÜMEYİ SÜRDÜRECEK
    LÜTFEN YANILMAYALIM; Devlet Başkanı Xi Jinping geçen yıl yaptığı açıklamada, gelecek beş yılda en az yüzde 6,5’lik bir büyüme çağrısı yaptığında, Çin her şekilde büyümeyi teşvik edeceğinin mesajını veriyordu. Emerging Advisers Group’a göre, hazirana kadar olan 12 aylık süreçte ülke borcunun GSYİH’ye olan oranı yüzde 28 gibi şaşırtıcı bir düzeye ulaştı. Sonuç olarak: Emlak fiyatları yükselişte, tüketiciler harcıyor ve GSYİH’deki artış da hedeflerle uyumlu (her ne kadar gerçek büyüme oranı hükümetin açıkladığı resmi rakamlardan en az bir puan düşük olacaksa da).
     
    PUTİN YENİ HEDEFLER BELİRLEYECEK
    BALTIK DEVLETLERİ güçlü bir savunmaya sahip ama Rusya Balkanlar’da hedef seçebilir. Moskova aynı zamanda siber saldırılarını da tırmandıracak. Bu özellikle Batı’daki yerleşik siyasetçiler için kötü haber.
     
    BREXIT BAŞLAYACAK VE EURO’NUN DEĞERİ POUND’UNKİNİ AŞACAK
    İNGİLTERE BAŞBAKANI Theresa May 50. maddeyi işletip Brexit olarak adlandırılan süreci resmen başlatacak ve bu durum ekonomiyle ilgili endişeleri daha da artıracak. Bu arada enflasyon da Avrupa Merkez Bankası’nın gevşek para politikasına sekte vuracağından enflasyon daha da yükselecek.
     
    Hindistan lüks pazarında tahta oturacak
    Hindistan son yıllarda gelişen piyasalar arasında en dikkat çekici ülke. OECD raporuna göre, Hint ekonomisi 2017-2018 döneminde yıllık yüzde 7,5’lik bir büyümeyle G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olacak. Kamu kesimindeki ücret artışıyla tüketimin de artması bekleniyor. Ekonomi ve tüketimdeki bu canlılığın lüks pazarını da tetiklemesi kaçınılmaz. Nitekim analistlere göre, Hindistan 2017 yılında lüks markalar açısından kilit önemde pazar olacak. Özellikle de yüksek gelir sahibi hane halkı sayısındaki hızlı artış lüks üreticilerinin iştahını kabartıyor.
     
    Ekvador Julian Assange’dan kurtulacak: Petrol ihraç eden ekonomisi resesyonda olduğundan, Ekvador Wikileaks’in kurucusunu İngiltere’deki elçiliğinden çıkararak Avrupa ve ABD’ye zeytin dalı uzatabilir.
     
    İklim değişikliğinden kaynaklanan mülteci krizi yaşanacak: Daha sıcak günler, okyanus seviyelerinin yükselmesi ve ekstrem hava koşulları -şimdiden göçü tetiklemiş durumda- 2017 yılında, özellikle de, deniz seviyesinin alçak olduğu yerlerde daha fazla insanı yerinden edecek.
     
    2017’de bazı iyi jeopolitik haberler alacağız: Çin’in Doğu ve Güney Çin Denizleri’nde komşularıyla olan kavgalarına medya daha fazla dikkat yöneltecek. Ancak Çin’in reform sürecini devam ettirebilmesi sürtüşmeden kaçınmasını gerektirdiğinden ve komşular da çatışmaya sürüklenmeleri halinde Washington’a güvenemeyeceklerinin bilincinde olduklarından, sözcüklerin somut olarak istikrarsızlaştırmaya yol açacak tohumlar ekmesi beklenmiyor. Buna ek olarak, Kolombiya barış anlaşmasında sıkıntı olsa da her iki taraf da bunu istediği için gerçekleşecek. Sonuç olarak, Yunanistan ve Türkiye’deki siyasi iniş çıkışlara rağmen Kıbrıs’ı birleştirecek bir anlaşma bekleyebiliriz. Her üç vakada da, pragmatizm ön plana çıkıyor. – IAN BREMMER, EURASIA GROUP
     
    TRENDSETTERLAR
    2017 yılının çılgınlıkları arasında Star Wars (yenisinin gişe rekoru kırması bekleniyor), şık ve spor kıyafetlerin bir arada kullanılması (konfor kraldır) ve yenilikçi fast food (kalori hesabı yapanlar, kusura bakmayın) var.
     
    BİR FORTUNE 100 ŞİRKETİ OFİSSİZ OLACAK
    İLK GİDEN kişisel ofisler oldu. Daha sonra sıra, küçük odalara geldi. Şimdi ise artık açık ofis bile tehlikede; nedeni ise, herkese ait olan ve aynı zamanda kimsenin mülkü olmayan “paylaşımlı ofis”ler. 2017 yılında, işyerlerinin yavaş yavaş ortadan kalkması doğal sona ulaşacak. Bir Fortune 100 şirketi ofisi tamamen ortadan kaldıracak. Sonuç olarak, madem ki uzaktan iletişim olanakları mevcut, şişkin bir emlak faturası ödemek niye? Bununla birlikte, bu yeni sistemde de akıl danışma olanağı azaldığı, laptop’a bağımlı çalışanlar ergonomik sorunlar bildirdikleri ve çalışanlar da, gece gündüz ofis ortamında kendilerini yıprattıkları için sıkıntı yaşanabilir.
     
    YÜKSEK TOPUKLAR DEMODE OLACAK
    VICTORIA BECKHAM’IN sözünü kutsal kitap olarak kabul edeceksek (ki zaten etmeliyiz), kadınlar yüksek topuklardan sonsuza dek kurtulacak. Stil efsanesi Christian Louboutin’lerini çıkararak, rahat sneaker’lar giymeye başladı. Kadınların da onun izinden gitmeleri bekleniyor. Sağlık konusundaki duyarlılıkları gittikçe artan tüketiciler bir dönem zarafetin simgesi olan yüksek topukları vücut açısından gereksiz bir risk olarak değerlendiriyor.
     
    ESKİ HAVANA SAN JUAN’I DEVRE DIŞI BIRAKACAK
    KÜBA TURİZM BAKANI bu yıl rekor sayıda turist bekliyor: Geçen yıla göre yüzde 19’luk artışla 3,8 milyon kişi. Bu ivme 2017 yılında da sürerse, Küba’ya yabancı ziyaretçilerin sayısı toplamda Porto Riko ve Virgin Adaları’na gidenlerin sayısını aşacak. Ancak bu artış kısa süreli olabilir: Amerikalı ziyaretçiler, 50 yıldan daha eski klasik arabaların egzoz dumanlarından rahatız olmaya başlarsa, turizm gerileyecek.
     
    GIDA SEKTÖRÜNDEKİ OYUNCULARIN İTİŞ KAKIŞI
    BURGER KING geçen yıl Whopperrito’suyla Chipotle’ın öğle menüsünden ısırık almaya çalıştı ve McDonald’s da balkabağıyla tatlandırdığı patates kızartmalarıyla Starbucks’ın sezonluk sürprizine çalım attı. 2017’de de, bu devlerin birbirlerinden rol çalma girişimlerinin devam etmesi bekleniyor. İşte bunlarla ilgili bazı tahminler.
     
    DQ Black Bean Blizzard Supreme’le Taco Bell’in sahasına giriyor.

    KFC’den 12 parçalık Cheeseburger Kovası
    Applebee’nin Tuna Colada’sı: Omega 3 ve rom açısından zengin. Örnek olarak, Long John Silver’s’ı gösterebiliriz.
     
    WATSON DİYOR Kİ
    ROSS’UN PERAKENDEDEKİ YILDIZI PARLAYACAK
    Ross Mağazaları yükselişte: Analistler ucuz perakende mağazasının satışlarının gelecek yıl yüzde 7 oranında artarak çok katlı mağaza J.C.Penney’nin satışlarını aşmasını bekliyor.
     
    İNŞAATÇILAR KÜLLERİNDEN DOĞACAK
    Konut fiyatları son zamanlarda istikrarlı bir yükselişte; S&P/Case-Shiller endeksi 2012 yılından beri yüzde 37 artış kaydetti ama yine de inşaatçılar talebe karşılık vermede yetersiz kaldı. Ancak inşaatçılar talebe ayak uyduramadı ve satış envanteri zaman içinde yüzde 9 oranında geriledi. Ücret artışı ve işsizliğin gerilemesine paralel olarak 2017 yılında müteahhitlerin yeniden canlanması bekleniyor.
    (üstte)
     
    GURME BURGER TRENDİ HIZ KAZANIYOR (SIĞIR ETİ OPSİYONEL)
    Geçen yıl, açık havada otlamış sığır eti satışları yüzde 25 oranında artarken, bitki bazlı proteindeki artış yüzde 35 oldu. Bu ilginç kombinasyonun sebebi hem sağlık hem de iklimle ilgili konularda duyarlılığın artması.
     
    Bir streaming hizmeti nihayet Oscar kazanacak:
    Netflix’te Selma’nın yönetmeni Ava DuVernay’in yapımı olan 13th, güçlü bir aday ve Amazon’un çarpıcı draması Manchester by the Sea de hodri meydan diyor.
     
    BİRBİRİNE KENETLENEN ŞİRKET SAYISI ARTACAK
    Düşük faiz oranlarıyla, 2016 yılının son çeyreğinde harareti daha da artan birleşme furyası sürecek.
     
    COMCAST T-MOBILE’I SATIN ALACAK
    T-MOBILE John Legere’in 2012 yılında CEO’luk koltuğuna oturmasından beri açık ara en hızlı büyüyen ABD’li kablosuz iletişim operatörü oldu ve abone sayısını iki katın üzerinde artırarak 69 milyona çıkardı. Sprint şirkete doğru bir hamle yaptı ama antitröst yetkililerinin vetosuyla karşılaştı.
     
    GİRİŞİM SERMAYESİ HEWLETT PACKARD’I KAPACAK
    BİR ZAMANLARIN devi ileri teknoloji sunucular, depolama ve veri merkezi teknolojisine odaklanmak üzere yazılım ve kurumsal hizmet birimlerinin büyük bir bölümünü satıp artık daha budanmış bir şirkete dönüştüğünden alıcıların dikkatini çekecek. Şimdiden ortada dolaşan söylentilere göre, girişim sermayesi kuruluşları Hewlett Packard’ın bu yeni halini pek sevmiş.
     
    SIMON PROPERTY SEARS’I SATIN ALACAK
    ABD’NİN EN BÜYÜK AVM emlak geliştiricisi olan Simon Property Group geçen yıl Sears ile ortaklık oluşturarak, en iyi lokasyonlarından bazılarını elden çıkardı ve diğer perakendecilerden de ekstra bir ücret almaya başladı. Bir sonraki aşamada, Simon’ın daha da ileri gidip zincirin tamamını alması ve daha sonra da diğer mağazalar için kalan yerleri bütünüyle satması bekleniyor.
     
    SLACK SATILACAK
    İŞ AMAÇLI chat ürünü Slack kârlı olmasa da önemli bir çekim gücüne sahip olduğu inkar edilemez. Bundan dolayı da, potansiyel müşterileri portföyüne katmak isteyen bir şirket için iyi bir aday olabilir ve belki de Slack’in parıltısının tadını çıkarmayı arzu edebilir. Slack’in satın alınması -IBM? Cisco? Oracle? Yoksa Salesforce tarafından mı?- Microsoft’un 2012 yılında chat platformu Yammer’ı satın almasının izinden giden bir durum olabilir.
     
    UNDER ARMOUR LULULEMON’LA BİLEŞECEK
    STREÇ PANTOLON basketbol ayakkabılarıyla buluşuyor. Under Armour’ın erkek spor giyimindeki başarısı ancak yoga sever kadınların markası Lululemon’un gücüyle eşleşebilir. Bu tür bir ortaklık iki taraf için de hayırlı olabilir.
     
    2016’DA BİZİM PERFORMANSIMIZ
    Hedefi tutturanlar:
    Ekonomideki yavaş büyüme ve siyasi iklimle ilgili temkinli yaklaşımdan yola çıkarak FED’in geçen 12 ayda yalnızca bir kez faiz artırımına gideceği tahmininde bulunduk ve yanılmadık. Çin’de emlakta patlama olduğunu söyledik (bazıları buna köpük demeyi tercih ediyor). Yeni sponsorluk anlaşmalarının Serena Williams’ı en çok kazanan kadın sporcular sıralamasında en tepeye koyacağını öngördük. Ayrıca falda Senatör Tim Kaine’in Hillary Clinton’ın yardımcısı olacağını da tahmin ettik.
     
    Hedefe yaklaşanlar:
    Yabancı istihbarat ajanslarıyla bağlantılı bir e-posta hack’inin haber olacağı uyarısında bulunduk (Selam, John Podesta). Ayrıca kaykayların da çok sıcak bir alan olacağını öngördük -ABD’de yaklaşık 3 milyon adet satıldı- ama bazılarının ateş alacak kadar sıcak olacağını tahmin edemedik.
     
    Hedefi tutturamayanlar:
    Medyanın büyük bir bölümü gibi biz de Trumpizm’in gelmekte olduğunu göremedik. Teknoloji sektörüyle ilgili olarak aşırı iyimser bir bakış açısı benimsedik; Apple hisselerinin yüzde 22 değerleneceğini (tersine geriledi) ve nükleer füzyonda da bir dönüm noktası olacağını öngördük (Ancak ne yazık ki hâlâ yalnızca bir Star Wars teknolojisi olmaktan öteye geçemedi.)
     
    KATKIDA BULUNANLAR:
    Christina Austin, Kristen Bellstrom, Scott Cendrowski, Geoff Colvin, Barb Darrow, Katie Fehrenbacher, Alex Fitzpatrick, Erika Fry, Robert Hackett, Matt Heimer, Tom Huddleston Jr., Mathew Ingram, John Kell, Linda Kinstler, Beth Kowitt, Michal Lev-Ram, Polina Marinova, Chris Matthews, Tory Newmyer, Roger Parloff, Aaron Pressman, Jeff John Roberts, Geoffrey Smith, Anne VanderMey, Jonathan Vanian, Phil Wahba, Valentina Zarya ve Claire Zillman