​2015 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar’dan ilk açıklama

0
75

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen Nobel Ödülü’nü bu sene kimya alanında alanlardan bir tanesi de Mardin doğumlu Prof. Dr. Aziz Sancar oldu. Sancar, ilk açıklamalarından birini NobelPrize.com yetkilisi Adam Smith’e yaparken, telefon konuşması Nobel Ödülü web sitesinin resmi SoundCloud hesabından paylaşıldı ve dökümü de NobelPrize.org adresinde paylaşıldı.

SANCAR: KANSER MEKANİZMASI 10 YIL İÇİNDE ÇÖZÜLECEK

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ödülü kazandığını öğrendiği ana dair hislerini anlattığı konuşmanın özeti ise şöyle;
-Alo?
-Alo, merhaba Profesör Sancar, ben NobelPrize.org’dan Adam Smith. Çok tebrik ederim Nobel Ödülü için.
-Teşekkürler.
-Haberi nasıl aldınız?
-Yaklaşık yarım saat önce telefon geldi, eşim yanıtladı, sonra da beni uyandırdı. Kesinlikle beklemiyordum, çok şaşırdım.
-Sesinizden anlaşılıyor. Haberi aldıktan sonra ilk yaptığınız şey neydi?
-Düzgün bir şeyler söyleyebilmek için çabaladım, uyuyordum. Çok hoş bir deneyimdi.
-İnanılmaz olmalı. Oldukça olağandışı bir telefon aldınız. Sanıyorum siz Nobel ödülü alan ilk Türkiye doğumlu bilim insanısınız?
-Bilim insanı… Orhan Pamuk edebiyat alanında almıştı birkaç yıl önce.
-Evet, almıştı. Ama bilim insanı olarak, evet. Bugün sanıyorum yalnızca Chapel Hill’de değil, Türkiye’de de kutlamalar olacaktır.
-Eminim olacaktır, zira senelerdir soruyorlardı, ülkem için de oldukça mutluyum.
-Kesinlikle.

”35 YILDIR BU MEKANİZMA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”
Habertürk’e konuşan Aziz Sancar şunları ifade etti:

Yaptığımız, hem kanseri önlemede hem de bazı kanserleri tedavi etmek için önemli bir mekanizma. Yıllardır bu mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Ve sonunda bu mekanizmayı çözdük. 35 yıldır bu mekanizma üzerinde çalışıyoruz.

Lise için Mardin’e gittim. Anne ve babamızın bizi çok destekledi. Sağlık ocağı doktorluğu yaptıktan sonra bilim yapmaya karar verdim. En iyi ABD’de bilim yapılabileceğini bildiğim için çalışmalarımı ABD’de yaptım. 
Hep çok çalıştım ve onun müfakatını alacağımı biliyordum. Ancak Nobel alır mıyım almaz mıyım bilemedim. Yaptığımız çalışmalara devam edeceğiz.  Nobel yüzünden çalışmalarımda bir altı ay kesinti olacak.