2 milyar doların peşinde

0
63

Arif Ünver, “Finans sektöründeki ilk web sitesi borsametre.com’u ben yapmıştım. Bilgisayarı açıp kapatmayı bilmezken HTML ve kodlama öğrenip yapmıştım” diyor. 23 yılını yatırım bankaları ve aracı kurumlarda çalışarak finans sektöründe geçirmiş olan Mobil Finans Teknoloji Hizmetleri (Mobifin) Yönetim Kurulu Başkanı Ünver’in, kurucusu olduğu Finkafe için yaptığı “iOS, Android ve web’in kendi serverlarınızda eşanlı senkronize çalışması kolay bir iş değil. Bunun uzmanlığı da yok Türkiye’de; bunun için çalışanlarımıza çok büyük marj tanıdık” yorumu, Ünver’in bilişimle dansında nereden nereye geldiğini gösteriyor.

Yeni girişimler için altyapı genellikle en önemli öncelik olmazken Finkafe’nin hayata geçirilmesi için yapılan 10 milyon liralık yatırımda sunucu tarafına verilen öncelik dikkat çekici. Finans piyasasının strateji oluşturup bunu algoritmaya dökerek yaptığı ve son dört beş yıldır çok gündemde olan algoritmik işlemlerin (trading) finansçılar ile teknoloji arasında güçlü bir ilişki oluşturduğuna dikkat çeken Ünver’in finkafe’yi finans eksenli bir kafeden fink atılan bir sosyal medya platformuna çevirmesi yeni bir maceranın başlangıcı.
 
İlk proje, kurumsal bir kimlik oluşturup finans dünyasında Linkedin benzeri bir ağ oluşturmakken ve “finans kafe”nin kısaltması olarak finkafe alan adı alınmışken pastanın büyük olduğu alanın cazibesi, dümenin Türkiye’nin genelinde fink atmaya kırılmasına neden oluyor. “Twitter’ın 2013-2014 döneminde sadece Türkiye’den elde ettiği yıllık reklam geliri yanlış hatırlamıyorsam 400 milyon dolardı” diyen Ünver, Twitter’ı hala yakından takip ediyor. Twitter’ın bu ilgiye mazhar olmasını sağlayan Türkiye’deki 13,5 milyon üyesi ve günlük 700-800 bin canlı kullanıcısı. Türkiye’deki 52 milyon sosyal medya kullanıcısının 48 milyonunun kullandığı Facebook da benzer bir ilgi görüyor. Ünver, “Instagram’ın Türkiye’deki kullanıcı sayısı Facebook’u geçmiş durumda. En güçlü basın portallarının günlük tekil ziyaretçi sayıları 13-140 bin. Alexa’da ilk 10’da gördüğünüz devasa isimler Twitter’ın yedide biri kadar reyting alıyor. Baktığınız zaman bu işin kralı sosyal medya” diyor.
Bu dünyada Rusya ve Çin’in başlattığı yerel sosyal medya inisiyatifleri, Ünver’in yakından izlediği bir diğer deneyim. “Sosyal medyadaki lokalleşme trendinin en önemli sebebi, bilgi güvenliği. Bu trendin kaynağı, ülke içindeki hane halkının bilgilerinin ticari ve siyasi açıdan güvenliğinin sağlanması” diyor. Ünver, bu boyutuyla bakıldığında sosyal medyanın büyük pastası ile kendileri için taşıdığı önemin benzerini hükümet için de taşıdığını ifade ediyor.

Ünver, üç dört medya platformunun Türkiye’den elde ettiği gelirin 2 milyar dolar civarında olduğunu ve devletin sadece kurumlar vergisi kaybının 300-500 milyon dolar civarında olduğunu belirtiyor. Parasal tarafı bu kadar yakından takip eden Ünver, bir buçuk seneden uzun bir süredir fonladıkları mühendisleri ve gelecek bir buçuk sene boyunca fatura kesme beklentileri olmaması ile diğer yandan da parasal kaygılardan uzak.
Kişi takip etmeye gerek kalmadan, belirlenen 20 kadar konu başlığında takip yapmaya olanak tanınan finkafe, -teknoloji kafeye girip, teknoloji finklerinin önünüze geldiği bir sistem kurabiliyorsunuz- 500 karaktere kadar fink atılabilmesi anlamlı muhabbetlerin kapısını açan yenilikçi bir girişim. 25 bin aktif kullanıcılı mecranın bundan sonraki sınavı, daha gelişmiş bir önyüz ile sosyalleşmek olacak.