1.300 otel satışa mı çıkarıldı?

0
44

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle bin 300 otelin satışa çıkarıldığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

Ayık, yazılı açıklamasında, son yıllarda giderek artan terör olaylarının dünya düzenini bozmaya, ülkeleri de mağdur etmeye devam ettiğini kaydetti. Küresel ekonomik krizle birlikte olumsuzluklar yaşamaya başlayan turizm sektörünün, Arap Baharı, Suriye’deki savaş, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim ve petrol fiyatlarındaki düşüşle büyük bir kriz dönemine girdiğini belirten Ayık, Türkiye’de, Fransa’da, Belçika’da yaşanan saldırılar, Mısır, Tunus ve İstanbul’da doğrudan turistlere yönelik yapılan terör saldırılarının, artık tüm dünyanın büyük bir terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Bunların turizm sektörünü etkilediği gibi ülke ekonomilerinde bozulmalara neden olduğunu vurgulayan Ayık, şunları kaydetti:”İnsanların kendilerini güvende hissederek seyahat edemedikleri ve birçok insanın tatil planlarını iptal ettiği bu günlerde, bu durumdan en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörü de oldukça kötü günler geçirmektedir. Ülkemiz açısından bakıldığında, yaşanan terör olaylarının ülkemizi tercih eden turistlerde büyük ölçüde azalmaya neden olduğu ortadadır.”

Ayık, Türkiye’de turizm sektörü açısından bir diğer önemli hususun Rusya pazarındaki gelişmeler olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:”Rusya’nın yaşadığı ekonomik kriz ve rublenin değer kaybı Rus turistlerin seyahat etmelerini zorlaştırmış ve bu durumdan en çok etkilenen ülkelerden biri Türkiye olmuştur. Akabinde yaşanan uçak krizi ise ilişkileri iyice zora sokmuştur.

Yaşanan bu olayların turizm sektöründe birçok yönüyle etkileri görülmüştür. Fakat basında da yer aldığı gibi bin 300 otelin satılığa çıkarıldığına ilişkin çıkan haberlerin gerçekle ilişkisi bulunmamaktadır. Ticaret hayatı içinde olan alım satım hareketinin turizm sektörü içinde de olması olağandır. Fakat, bu el değişikliklerini sadece yaşanan olayla ile ilişkilendirmek doğru değildir.”