ECB’den büyüme ve enflasyon açıklaması

    0
    33

    Avrupa Merkez Bankasının (ECB) aylık ekonomi bülteninde, gelen verilerin Avro Bölgesi’ndeki ekonomik genişlemenin devam ettiğini doğruladığı ancak bu ekonomik genişlemenin daha güçlü enflasyon dinamiklerine henüz dönüşmediği bildirildi. 

    ECB tarafından yayımlanan aylık ekonomi bülteni raporunda, bankanın para politikası önlemlerinin, enflasyon oranını orta vadede yüzde 2’nin altında ancak yüzde 2’ye yakın bir seviyeye yakınsamasına doğru sürekli ilerleme sağlaması için gerekli olan çok destekleyici finansman koşullarını oluşturmaya devam ettiği ifade edildi.
    Gelen bilgilerin, Avro Bölgesi’ndeki ekonomik genişlemenin devam ettiğini doğruladığı belirtilen raporda, “Büyümeye ilişkin riskler genel olarak dengeli. Devam eden ekonomik genişleme, enflasyonun Yönetim Konseyi’nin hedeflediği seviyelere doğru kademeli olarak yükseleceğine ilişkin güvence vermesine karşın bu genişleme daha güçlü enflasyon dinamiklerine henüz dönüşmedi.” denildi. 

    “Para politikası önlemlerinin geçişkenliği iç talebi destekliyor”
    Gelen verilerin, özellikle de anket sonuçlarının, kısa vadede Avro Bölgesi’ndeki sağlam ve geniş tabanlı büyümeye işaret etmeye devam ettiği ifade edilen raporda, para politikası önlemlerinin geçişkenliğinin iç talebi desteklediği ve borç azaltma sürecini kolaylaştırdığı aktarıldı. 

    Raporda, bununla birlikte ekonomik büyüme beklentilerinin, özellikle ürün pazarlarındaki yapısal reformların yavaş uygulanması ve devam etmekte olan iyileştirmelere rağmen bir takım sektörlerde bilanço düzenleme gereksinimleri nedeniyle sönümlendiği ifade edildi.

    Avro Bölgesi’nin büyüme görünümünü çevreleyen risklerin genel olarak dengeli seyrettiğine işaret edilen raporda, “Bir yandan, devam eden olumlu döngüsel hız, beklenenden güçlü bir ekonomik yükseliş oluşturabilir. Diğer yandan, öncelikle küresel faktörlerle ilgili aşağı yönlü riskler varlığını sürdürüyor.” ifadeleri kullanıldı.

    Enflasyon görünümü
    Raporda enflasyon görünümüne ilişkin ise şunlar kaydedildi:

    “İleriye yönelik olarak, petrolün mevcut vadeli fiyatlarına dayanarak, manşet enflasyonunun gelecek aylarda mevcut seviyelerde kalması muhtemel. Aynı zamanda, temel enflasyon ölçümleri düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor ve ücret artışını da içeren iç maliyet baskısı halen bastırıldığından ikna edici bir sinyal vermiyor.”