Bulgaristan yarın sandık başına gidiyor

    0
    25

    Bulgaristan’da seçmenler, ülkenin yeni meclis üyelerini belirlemek için yarın sandık başına gidecek.

    Avrupa Birliğinin (AB) ekonomik olarak en geri durumdaki üyesi olan, 7 milyon nüfusa sahip Bulgaristan’da yarın yapılacak genel seçimde 240 sandalyeli meclis için 13 siyasi parti ve 9 ittifak yarışacak.

    Merkez Seçim Komisyonuna (ZİK) göre, ülkede 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Katılım oranının yüzde 65’i bulması beklenen seçimde, 12 binden fazla noktada oy verilebilecek. Cezaevlerinde oy kullanma hakkı bulunan bin 222 tutuklu için de sandıklar kurulacak.

    Seçimde yurt dışında da 400 merkezde oy kullanılabilecek. Bulgaristan vatandaşları için 35’i Türkiye’de olmak üzere 70 ülkede 371 noktada sandık bulunacak.

    Oy verme işleminin yerel saatle 07.00’de başlayacağı seçimde sandıklar akşam 20.00’de kapanacak.

    Başbakan Ognyan Gercikov, dünkü halka seslenişinde vatandaşlara seçimlere katılmaları çağrısında bulundu.

    Oy kullanmanın önemli bir hak ve öncelik olduğunu belirten Gercikov, özellikle gençleri sandığa davet ederek onların ülkenin geleceğinde söz sahibi olmalarını istedi.

    Partilerin seçim kampanyaları dün gece yarısı itibariyle sona erdi. Seçim yasaklarının başladığı ülkede seçim arifesi “Düşünme Günü” olarak adlandırılıyor.

    Koalisyon hükümeti bekleniyor
    Son kamuoyu araştırmaları, yarışın eski Başbakan Boyko Borisov’un liderliğindeki merkez sağ Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) ile Kornelia Ninova liderliğindeki Sosyalist Parti arasında geçeceğine işaret ediyor.

    Her iki partinin de yüzde 30 civarında oy alabileceği belirtiliyor. Herhangi bir partinin tek başına iktidara gelmesi beklenmiyor.

    Boyko Borisov, 2009-2013 ile 2014-2017 dönemlerinde başbakanlık yapmıştı. Borisov hükümetlerine bakanlık almadan destek veren milliyetçi cephenin, seçimden sonra hükümet oluşumunda yine kilit rol oynaması bekleniyor.

    Popülist çizgide politika izleyen, ırkçı ve aşırı milliyetçilerin oluşturduğu “Birleşik Vatanseverler” koalisyonu, göçmen ve Müslüman karşıtlığıyla bilinen ATAKA Partisini de içinde barındırıyor. Birleşik Vatanseverlerin anketlerdeki oy oranı yüzde 10’un altında görülüyor.

    Sosyalist Partinin kadın lideri Kornelia Ninova, Birleşik Vatanseverler ile yakın olduklarını söylemiş, seçimden birinci parti olarak çıkmaları halinde iş birliği yapacaklarının sinyalini vermişti.

    Sosyalistlerin birinci olması halinde ülkenin Rusya’ya yakınlaşacağı değerlendirilmesi yapılıyor. Ninova da AB içinde “ikinci sınıf üye” olmak istemediklerini, Rusya’ya yönelik yaptırımların uzatılmasına karşı olduklarını ve veto edeceklerini söylemişti.

    Türklerin oyları için yeni parti
    Bulgaristan’daki erken parlamento seçiminde, ülke nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisinin yanı sıra son parlamentoda 33 milletvekili bulunan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) mücadele verecek.

    DOST Partisi yöneticileri, yüzde 4 olan seçim barajına takılmadan ülke siyasetinde önemli bir yer edineceklerine inanıyor.

    Seçmene “Türklüğümüzü ve Türkçülüğümüzü cesurca savunacağız” mesajı veren DOST lideri Mestan, her fırsatta Türkiye’de ve Avrupa’da yaşayan Bulgaristan vatandaşlarını 26 Mart’ta oy vermeye çağırıyor.

    DOST seçim çalışmaları sırasında engellemelerle karşılaşıyor
    Ancak Mestan’ın bu çağrıları, Bulgaristan’da özellikle aşırı sağcıların tepkisini çekiyor. Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmak için ülkeye gelmesini istemeyen birtakım gruplar, sınır kapısında araçların ülkeye girişini engellemek amacıyla sürekli eylem yapıyor.

    Aşırı milliyetçi grup, dün de Kapıkule Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı önünde bir araya gelerek sınır kapısı çıkışındaki yolu kapattı.

    Bulgar polisi ve jandarması, Türk seçmenlerin pazar günü yapılacak seçimlerde oy kullanmasını istemeyen, ülkeye giriş yolunu kapatan göstericilere müdahalede bulunarak, sınır kapısından araç giriş çıkışına izin verdi.

    Sınırda saatlerce bekletilen Bulgaristan vatandaşı Türklerin birçoğu da sınırdan yürüyerek geçmek zorunda kaldı.

    Türkiye ise Bulgaristan’da seçim çalışmalarında Türklere yönelik baskılara tepki gösteriyor.

    20 bin kişiyle ‘Ne Mutlu Türk’üm diyene’
    DOST Partisi, son seçim kampanyasını dün akşam Kırcaali ilinin şehir merkezinde yaptı. HÖH’ün Onursal Başkanı Ahmet Doğan’ın “kalesi” olarak bilinen Kırcaali’de yaklaşık 20 bin kişiyi toplamayı başaran Mestan’ın, kalabalıkla birlikte ‘Ne Mutlu Türk’üm diyene’ bağırması büyük alkış aldı.